1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.

GYIK – Röntgen

Olvassa el el gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat

Gyakran Ismételt Kérdések

Kedves Pácienseink!

Az alábbiakban összegyűjtöttük az ultrahang és röntgen vizsgálatainkkal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket, valamint Radiológiai Centrumunk működési- és házirendjét.

Ha további kérdések merülnek fel Önökben és nem találták meg a választ, keressék ügyfélszolgálatunkat a +36 1 700 4490-es telefonszámon, akik készséggel válaszolnak minden kérdésükre!

Röntgenfelvételek esetében nincs korhatár. Kisgyermek esetében kérjük időpont egyeztetéskor jelezzék kollégáink felé a gyermek életévét. A felvétel sikeressége a gyermek együttműködésétől függ.

Röntgenfelvétel készítése esetében mivel a fém szétszórja a röntgensugarakat, kérjük pácienseinket, hogy minden ékszert (nyakláncot, fülbevalót, piercinget…) és egyéb fémtartalmú tartozékot a felvétel előtt vegyenek le, vagy hagyjanak otthon. Radiológus kollégánk továbbá kérheti egyes ruhadarabok levételét is. Kérjük, hogy segítsék munkatársaink munkáját az együttműködéssel. Ezen kívül a röntgenvizsgálat semmilyen más előkészületet nem igényel.

A röntgensugárzásnak sejtkárosító hatása van az emberi szervezetre, bár kis dózis esetén a szervezet védelmi és javító mechanizmusai kis valószínűséggel engedik meg a sejtelváltozást. Szakképzett munkatársaink a sugárvédelmi előírások betartásával dolgoznak.

A sugárveszélyes röntgentevékenységet úgy kell végezni, hogy a résztvevő személyek a lehető legkevesebb dózis kapják. Mi is erre törekszünk, amit a digitális röntgen gépparkkal tudtunk elérni. A sugárdózist maximálisan lecsökkentettük a hagyományos felvételekhez képest.

Felvétel készítése nem ajánlott: terhesség, szoptatás alatt, izotópos vizsgálat után közvetlenül, kontrasztanyagos vizsgálat utáni napokban, sugárterápiás kezelés alatt.

Felvétel készítése nem ajánlott: terhesség, szoptatás alatt. Természetesen kiemelten sürgős esetben, a páciens saját felelősségre, a nőgyógyász szakorvos ajánlásával várandósan és szoptatás alatt is el lehet készíteni a röntgenfelvételeket.

Mivel a röntgensugárzásnak sejtkárosító hatása van az emberi szervezetre, így csak korlátozott számban szabad megismételni a röntgen vizsgálatokat. A tevékenység hasznának nagyobbnak kell lennie a sugárzás okozta hátrányoknál. Klinikussal való előzetes konzultáció segíthet abban, hogy a röntgenfelvétel informatív-e a panaszunkat tekintve.

Felesleges, ismételt felvételeket ne készíttessünk, ha módunkban áll, kérjünk inkább másolatot. Új röntgenfelvétel készítése előtt mindenképpen tájékoztassuk a felvételt készítő asszisztenst, hogy az elmúlt egy évben milyen sugárterheléssel járó képalkotó diagnosztikai vizsgálatokon vettünk részt.

Címünk

Budai Radiológiai Centrum

Mammográfia, röntgen
és ultrahang diagnosztika

Cím: 1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.
A Krisztina Palace irodaházban.

Foglaljon időpontot szűrő vizsgálatra!

A várakozás, és az esetleges csúszás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot! Nyitvatartási időben, hétfőtől – péntekig 08:00 és 20:00 között között tudnak a +36 1 700 4490 -es telefonszámon időpontot foglalni.