1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Amennyiben kismedencei panaszai vannak, minél előbbi szűrővizsgálat javasolt. Bár a kismedencei panaszok jelentős részét akár a hideg időjárás is okozhatja, de alapos kivizsgálás és a megfelelő kezelés nélkül súlyosbodhatnak a panaszok, illetve további szövődmények is felléphetnek.

A hasi ultrahang olyan képalkotó eljárás, amely gyors és pontos diagnosztizálást tesz lehetővé felfázás, policisztás petefészekbetegség (PCO), valamint méhnyálkahártya eltérés esetén is.

tumblr_002a6eebce494782a2c626d8b9b58938_30e51449_2048

Mi a különbség a kismedencei és a hasi ultrahang között?

A hasi ultrahang vizsgálattal a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgáljuk. A hasi ultrahang a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és a vesék állapotát, míg a kismedencei ultrahang a húgyhólyagot, nőknél a méhet, petefészkeket, férfiaknál pedig a prosztatát vizsgálja.

Általában hasi fájdalmak okát keresik vele, de epekő, vesekő, húgyúti kövek, illetve az egyes szervek megnagyobbodása, szerkezeti eltérései is kimutathatók a kismedencei és hasi ultrahang vizsgálatok segítségével. Daganatos betegségek és azok májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések is diagnosztizálhatók általa.

Az ultrahang vizsgálat előtt 6 órával nem szabad étkezni, és inni is csak szénsavmentes vizet javasolt. A vízivás kifejezetten javasolt is, mivel a kismedencei ultrahang megítélésében a húgyhólyag teltsége kiemelten fontos. Amennyiben a páciens cukorbeteg, kérdezze meg beutaló orvosát, hogy az ultrahang vizsgálat előtt bevegye-e a gyógyszerét, megeheti-e a reggelijét.

Jár valamilyen fájdalommal a kismedencei vagy a hasi ultrahang vizsgálat?

Önmagában a vizsgálat fájdalommentes. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen hasi fájdalom okának (pl. epehólyag-gyulladás) keresésekor a vizsgálófejjel a hasfalra gyakorolt nyomást a páciens kellemetlennek érzi. Az ultrahang vizsgálat korlátlan számban ismételhető, nem jár semmilyen kockázattal.

Foglaljon időpontot szűrő vizsgálatra!

A várakozás, és az esetleges csúszás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot! Nyitvatartási időben, hétfőtől – péntekig 08:00 és 20:00 között között tudnak a +36 1 700 4490 -es telefonszámon időpontot foglalni.

Ultrahang vizsgálataink

A diagnosztikai célú képalkotó eljárások közül az ultrahang a legbiztonságosabban, mellékhatások nélkül alkalmazható vizsgálat, amely igény szerint akárhányszor megismételhető.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Kismedencei és hasüregi panaszok esetén ultrahangos szűrővizsgálat javasolt. Az ultrahang megbízható és gyors diagnosztikai metódus felfázás, méhnyálkahártya eltérés, PCO esetén is.

Ízületi ultrahang vizsgálat

A fájdalmas, duzzadt, sérült ízületek teljes képalkotó diagnosztikája az ízületek körüli lágyrészek (inak, szalagok, izmok, ízületi belhártya, ízületi porcborítások) ultrahang vizsgálatából, és a csontos alkotórészek röntgen vizsgálatából tevődik össze.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata során mérhető a pajzsmirigy lebenyek nagysága, és felderíthetők a mirigyállomány esetleges göbei, gyulladásos kórképei. A színes Doppler ultrahang vizsgálattal kiegészítve a keringés is ellenőrizhető.

Emlő ultrahang vizsgálat

Önmagában a tapintással végzett vizsgálat nem elegendő az emlő panaszok kivizsgálására. Megoldást jelenthet azonban az esetleges elváltozások felismerésében az egészségre nem káros emlő ultrahang vizsgálata.

Nyaki artériák színes Doppler ultrahang vizsgálat

A színes Doppler ultrahang vizsgálat során jól látható a nyaki verőerek lefutása és falszerkezete, áramlása, így vizsgálható az érfali meszesedések elhelyezkedése, szerkezete és mérete, valamint %-os arányban meghatározhatók az általuk okozott érszűkületek.

Alsó végtagi vénás ultrahang vizsgálat

A hirtelen kialakult, vagy a már hosszabb ideje fennálló végtagfeszülés, lábduzzadás, állandósult végtagfájdalom esetén fokozottan indokolt az ultrahang vizsgálat.

Here ultrahang vizsgálat

Az ultrahang diagnosztika kiválóan alkalmas a hereállomány gyulladásainak, daganatainak felderítésére, az artériás keringés esetleges sérülésének megállapítására.

Lágyrész ultrahang vizsgálat

A lágyrész és izom ultrahangos vizsgálata a lágyrészek bőr alatt tapintható csomóit, a hasfal, mellkasfal, comb, valamint lágyék felületes elváltozásait és az izmok szerkezeti eltéréseit tisztázza.
Rólunk mondták

Pácienseink véleményei

Barátságos, kedves személyzet fogadott, a doktornő alapos, kedves volt. Teljes mértékben elégedett vagyok, a jövőben is szívesen visszamegyek hozzá vizsgálatra.

Toók Hajnal

Nagyon barátságos, kedves és alapos volt a vizsgálat. Pontos és kellemes környezet ami nagyon tiszta. 100%-an meg vagyok elégedve és természetesen szívesen vissza megyek amikor ismét erre szükség lesz.

Dauner Regina

Nagyon kedves személyzet, tiszta környezet, rugalmasság jellemezte a vizsgálaton kívüli körülményeket. A vizsgálat gyors volt, kimerítő tájékoztatást kaptam, és remekül használható tanácsokat is a továbbiakhoz! Örülök, hogy itt jártam!

Szász Veronika

Címünk

Budai Radiológiai Centrum

Mammográfia, röntgen
és ultrahang diagnosztika

Cím: 1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.
A Krisztina Palace irodaházban.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ha bármi kérdése, észrevétele van írja meg nekünk! Kollégáink örömmel fogadják üzeneteiket!