1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.

Mammográfia

Szolgáltatásaink

Mammográfia

Az emlőrák az egyik leggyakrabban megjelenő, vezető daganatos megbetegedés, a 35 évnél idősebb nők esetekor nagyobb egészségügyi kockázatot jelent. Kiemelkedően fontos, hogy a nők rendszeres időközönként történő emlőszűrésen részt vegyenek, hiszen minél előbb felfedezik a daganatot, annál nagyobb hatékonysággal elvégezhető a kezelés. A megelőzésben fontos az önvizsgálat, a fizikális szakorvosi vizsgálat, továbbá az ultrahang, mammográfia, és MR vizsgálatok.

Az emlő vizsgálat az ún. lágy röntgensugárzást alkalmazó mammográfia. A mammográfia az egyedüli, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére. Egészségközpontunk a legmodernebb digitális GEzen Senographe Essential jellegű, mind 2D, valamint 3D vizsgálatokra alkalmas készülékkel rendelkezik.
A mammográfia sugárterheléssel jár, hiszen röntgen sugárzással történik a vizsgálat, viszont fontos kiemelni, hogy egy elmaradt vizsgálat nagyobb következményekkel jár, mint egy sugárterheléses vizsgálat elvégzése évente!

Készülékünkkel a legoptimálisabb, ezen kívül a lehető legalacsonyabb sugárterheléssel dolgozunk és a tomoszintézises felvételek sugárterhelése, a 2D-s felvételekéhez mérten nem terheli meg jobban a szervezetet.

Mammográfia

A mammográfia szűrés lépései

mammografiai_szures_menete-1024x1024

Az emlőimplantátumok nem zavarják a képalkotást, a vizsgálat így is eredményesen elvégezhető, hiszen helyes technikával az implantátum nem takarja ki az emlőállományt, illetve nem teszi tönkre az implantátumot sem.

Amennyiben Ön a beültetett implantátum állapotát szeretné megnézni (pl. több éves beültetés ellenőrzésének céljából), akkor ultrahang vizsgálatot vagy natív MR vizsgálatot javaslunk.

Kérjük korábbi leleteit és képi anyagait hozza magával!

 • Várandósság időszaka
 •  Szoptatás időszakában csak szükség esetén, azonban a gyerek számára csak 24 óra elteltével adható a tej
 • Jódtartalmú intravénás kontrasztanyag után 24 óra eltelése a javasolt
 •  A vizsgálat előtt alumíniumtartalmú dezodort nem szabad használni.
 • Ha egy éven belül volt már mammográfiás vizsgálaton (kivéve, ha indokolt/panasz esetén)

A digitális 3 dimenzióban készülő emlő tomoszintézis vizsgálat a 2D mammográfiás felvételek egy továbbfejlesztett típusa a.

A 2D felvételek jó képet készítenek minden irányból önmagukban is, de a 3D tomoszintézis felvételek szintén irányonként, körbefordulások által sokkal több képet készítenek, ezáltal sokkal részletesebb és alaposabb méréseket kaphatunk .

A 3D tomoszintézis képes az apróbb elváltozásokat is időben felismerni. Az emlőállomány összetétele miatt lehetnek olyan esetek, amikor kimondottan csak a 3D vizsgálatok adják ki a teljes körű eredményt.

Mammográfia

Mammográfiás vizsgálatok

A szűrést preventív jelleggel ajánljuk, 35 éves kor felett. Válassza ezt, ha panaszmentes és 1 éven belül nem volt ilyen vizsgálata.
A mammográfiás szűrésen 2D vagy 3D tomoszintézises felvételek készülnek indokoltság függvényében. Az emlőimplantátumok megléte esetén is elvégezhető a vizsgálat. Az elkészült eredményeket 10 munkanappal a vizsgálat után küldjük ki. Ha azonnali eredmény szükséges, akkor komplex emlődiagnosztikai vizsgálatot javasolunk!

Kérjük korábbi leleteit és képi anyagait hozza magával!

Ha kettős szakorvosi leolvasás után sem állítható ki egyértelmű vélemény, úgy további kiegészítő vizsgálatra hívjuk vissza a pácienst. A vizsgálatok a biztonságos megerősítés miatt történnek. A további vizsgálatok árát az emlőszűrés nem tartalmazza, időpontját 1 hónapon belül biztosítjuk az Ön számára. Az el nem végzett kiegészítő vizsgálatok nélkül teljesértékű lelet és vélemény nem adható!

Mikor válassza a komplex mammográfiát?

 • emlőfájdalom
 • emlő panaszok
 • emlőben tapintható csomók
 • emlőbimbó váladékozása, sebesedése, szokatlan érzékenysége
 • az emlő bőrének behúzódása
 • családi halmozódás, öröklésre való hajlam

  A komplex mammográfia a legeredményesebb vizsgálati módszer legmodernebb eszközökkel. A vizsgálat magában foglalja a mammográfia 2D/3D és a fizikális, valamint ultrahang vizsgálatot is.

  A vizsgálatokat követően mammográfiás szakorvosunkkal találkozik, aki kiértékeli az elkészült eredményeket, szükség esetekor kiegészítteti azt célzott felvételekkel. Ezután megtörténik a fizikális vizsgálat, valamint elkészíti az emlő, továbbá nyirokrégiók ultrahang vizsgálatát. Orvosunk meghallgatja egyéb panaszait, válaszol a kérdéseire, információt adva a további teendőkről.

Egészségközpontunkban lehetőséget biztosítunk további vizsgálatokra, amelyek lehetnek kiegészítő radiológiai vizsgálatok vagy újabb fizikális vizsgálat, esetleg labor.
Címünk

Budai Radiológiai Centrum

Mammográfia, röntgen
és ultrahang diagnosztika

Cím: 1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.
A Krisztina Palace irodaházban.

Foglaljon időpontot szűrő vizsgálatra!

A várakozás, és az esetleges csúszás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot! Nyitvatartási időben, hétfőtől – péntekig 08:00 és 20:00 között között tudnak a +36 1 700 4490 -es telefonszámon időpontot foglalni.