1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.

Mammográfia

Szolgáltatásaink

Mammográfia

Az emlőrák az egyik leggyakrabban megjelenő, vezető daganatos megbetegedés, a 35 évnél idősebb nők esetekor nagyobb egészségügyi kockázatot jelent. Kiemelkedően fontos, hogy a nők rendszeres időközönként történő emlőszűrésen részt vegyenek, hiszen minél előbb felfedezik a daganatot, annál nagyobb hatékonysággal elvégezhető a kezelés. A megelőzésben fontos az önvizsgálat, a fizikális szakorvosi vizsgálat, továbbá az ultrahang, mammográfia, és MR vizsgálatok.

Az emlő vizsgálat az ún. lágy röntgensugárzást alkalmazó mammográfia. A mammográfia az egyedüli, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére. Egészségközpontunk a legmodernebb digitális GEzen Senographe Essential jellegű, mind 2D, valamint 3D vizsgálatokra alkalmas készülékkel rendelkezik.
A mammográfia sugárterheléssel jár, hiszen röntgen sugárzással történik a vizsgálat, viszont fontos kiemelni, hogy egy elmaradt vizsgálat nagyobb következményekkel jár, mint egy sugárterheléses vizsgálat elvégzése évente!

Készülékünkkel a legoptimálisabb, ezen kívül a lehető legalacsonyabb sugárterheléssel dolgozunk és a tomoszintézises felvételek sugárterhelése, a 2D-s felvételekéhez mérten nem terheli meg jobban a szervezetet.

Mammográfia

A komplex mammográfia lépései

mammografiai_szures_menete-1024x1024

Az emlőimplantátumok nem zavarják a képalkotást, a vizsgálat így is eredményesen elvégezhető, hiszen helyes technikával az implantátum nem takarja ki az emlőállományt, illetve nem teszi tönkre az implantátumot sem.

Amennyiben Ön a beültetett implantátum állapotát szeretné megnézni (pl. több éves beültetés ellenőrzésének céljából), akkor ultrahang vizsgálatot vagy natív MR vizsgálatot javaslunk.

Kérjük korábbi leleteit és képi anyagait hozza magával!

 • Várandósság időszaka
 •  Szoptatás időszakában csak szükség esetén, azonban a gyerek számára csak 24 óra elteltével adható a tej
 • Jódtartalmú intravénás kontrasztanyag után 24 óra eltelése a javasolt
 •  A vizsgálat előtt alumíniumtartalmú dezodort nem szabad használni.
 • Ha egy éven belül volt már mammográfiás vizsgálaton (kivéve, ha indokolt/panasz esetén)

A digitális 3 dimenzióban készülő emlő tomoszintézis vizsgálat a 2D mammográfiás felvételek egy továbbfejlesztett típusa a.

A 2D felvételek jó képet készítenek minden irányból önmagukban is, de a 3D tomoszintézis felvételek szintén irányonként, körbefordulások által sokkal több képet készítenek, ezáltal sokkal részletesebb és alaposabb méréseket kaphatunk .

A 3D tomoszintézis képes az apróbb elváltozásokat is időben felismerni. Az emlőállomány összetétele miatt lehetnek olyan esetek, amikor kimondottan csak a 3D vizsgálatok adják ki a teljes körű eredményt.

Mammográfia

Mammográfiás vizsgálatok

Mikor válassza a komplex mammográfiát?

 • emlőfájdalom
 • emlő panaszok
 • emlőben tapintható csomók
 • emlőbimbó váladékozása, sebesedése, szokatlan érzékenysége
 • az emlő bőrének behúzódása
 • családi halmozódás, öröklésre való hajlamA komplex mammográfia a legeredményesebb vizsgálati módszer legmodernebb eszközökkel. A vizsgálat magában foglalja a mammográfia 2D/3D és a fizikális, valamint ultrahang vizsgálatot is.

  A vizsgálatokat követően mammográfiás szakorvosunkkal találkozik, aki kiértékeli az elkészült eredményeket, szükség esetekor kiegészítteti azt célzott felvételekkel. Ezután megtörténik a fizikális vizsgálat, valamint elkészíti az emlő, továbbá nyirokrégiók ultrahang vizsgálatát. Orvosunk meghallgatja egyéb panaszait, válaszol a kérdéseire, információt adva a további teendőkről.

Egészségközpontunkban lehetőséget biztosítunk további vizsgálatokra, amelyek lehetnek kiegészítő radiológiai vizsgálatok vagy újabb fizikális vizsgálat, esetleg labor.
Címünk

Budai Radiológiai Centrum

Mammográfia, röntgen
és ultrahang diagnosztika

Cím: 1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.
A Krisztina Palace irodaházban.

Foglaljon időpontot szűrő vizsgálatra!

A várakozás, és az esetleges csúszás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot! Nyitvatartási időben, hétfőtől – péntekig 08:00 és 20:00 között között tudnak a +36 1 700 4490 -es telefonszámon időpontot foglalni.